Tornion Suurpilkit tulevat jälleen

Kuva: Suurpilkit

Teksti, Julia Sadinmaa, Suurpilkit

Meri-Lapin isoimpiin vuosittaisiin tapahtumiin kuuluvat Tornion Suurpilkit järjestetään tänä vuonna 26. kerran Tornionjoen jäällä. 

Kolmipäiväinen kisakarnevaali saa alkunsa perjantaina parin tunnin iltapilkeillä, jolloin pilkkijät yrittävät voittaa hienoja palkintoja ja kunniaa kokonaispainoltaan mahdollisimman suurella saaliilla. Kilpailut jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina, jolloin isoimmat yksittäiset saaliit napanneet henkilöt palkitaan. Useina vuosina palkintosijoille on päässyt hauella, mutta Tornionjoesta nousee myös useita muita isojakin kaloja. 

Pienemmälläkin saaliilla kannattaa suunnata kilpailun punnituspisteelle, sillä perjantaina ja lauantaina joka kymmenes sataan saakka saa yllätyspalkinnon. Tapahtuman järjestämisestä vastaavan Euro City Matkailuyhdistys ry:n puheenjohtaja Pertti Pirttikoski toteaa, että tapahtumassa halutaan pitää ilmoilla hyvän mielen jännitystä loppuun saakka, vaikka kalasaalis ei olisi suurenmoinen. 

  • Vuosi sitten joesta nousi pari isompaa ahventa, sekä lisäksi madetta, siikaa ja paljon särkiä. Suurimpina kilpailun saaliina on saatu kuusikiloisia haukia, mutta useimmiten voittoon voi yltää parin kilon kalalla, Pirttikoski muistelee. 

Suomen suurin viihteellinen pilkkitapahtuma  

Tornion Suurpilkit kokoaa vuosittain jopa yli 10 000 kävijän yleisön Tornionjoen jäälle niin pilkkimään, kun esiintyjistä ja muista alueen aktiviteeteista nauttimaan. Esiintyjinä nähdään useita paikallisia osaajia, sekä laajemmin Suomen esiintymislavoja kiertäviä tunnettuja nimiä.  

  • Tänä vuonna lavalle nousevat muun muassa lasten suosikki Taikuri Kari, useita miljoonia kuunteluita Spotifyssa kerännyt HUGO ja tangokuninkaanakin tunnettu Markku Ketola. Esiintyjien lisäksi alueella voi nähdä ja kokea monenlaista muutakin, esimerkiksi helikopteriajeluita, Suurpilkkien tapahtumatuottaja Julia Sadinmaa kertoo. 

Kyseessä on koko perheen tapahtuma, ja myös pilkkijöitä odotetaan paikalle vauvasta vaariin. Pienemmille lapsille on tapahtuma-alueella oma pilkkialue, johon he voivat matalalla kynnyksellä tulla tutustumaan lajiin ja saamaan kiinnostuksesta ja reippaudesta makean palkinnon. Lisäksi tapahtumasta löytyy perheen pienimmille esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestämiä aktiviteetteja, kuten jäätimanttien etsintää. 

Koko viikonlopun kestävässä tapahtumassa iso osa osallistuu pilkkikilpailuun ainakin kahtena päivänä. Monelle pilkkijälle viikonlopun päämääränä on myös tapahtuman viralliset jatkot Haalaritanssit, ovat järjestetään Park Hotel Torniossa.  

  • Jatkoille mennään kirjaimellisesti suoraan jäältä pilkkihaalareissa kairat ja pilkkireput narikkaan jättäen, siitä loistava nimi tulee. Tämä on aiempinakin vuosina aiheuttanut hauskoja reaktioita hotellissa muutoin majoittuville ulkomaanturisteille, Sadinmaa naurahtaa. 

Arpajaisista autoja ja sähköpyöriä 

Isona osana Suurpilkkejä pidetään perinteisesti järjestetävää pilkkiarvontaa. Kaikkien pilkkikortin ostaneiden kesken arvotaan kaksi Volkswagen Taigo Comfort henkilöautoa ja 10 kpl Trek District sähköpyörää. 

Viime vuonna auto- ja sähköpyöräpalkinnot jäivät Meri-Lapin alueelle, mikä kertoo Sadinmaan mukaan paikallisten innokkuudesta tapahtumaa ja arvontaa kohtaan. Pilkkikortteja voi ostaa jälleenmyyjien ja talkoomyyjien lisäksi myös verkosta, joka mahdollistaa arvontaan osallistumisen ympäri Suomen. 

Viime vuonna pilkkikortit loppuivat kesken, joten kaikki halukkaat eivät päässeet osallistumaan arvontaan. Tänä vuonna pilkkikorttien menekki toistaa samaa myyntitahtia käyrillä, kuin viime vuonna, joten on hyvin mahdollista, että osa halukkaista jää jälleen ilman. Sadinmaa kertoo. 

Tornion Suurpilkit 22.-24.3. 

Suurpilkit.fi