Paakkolan Pilkit urakoidaan Kemijoen jäälle kyläyhdistyksen voimin Paakkolan Pilkit on yksi suurimpia kyläyhdistyksen ponnistuksia. Tänä vuonna se järjestetään taas Kemijoen jäällä..
Kuva: Paakkolan pilkit

Teksti, Auni Vääräniemi.

Aktiivinen Paakkolan kyläyhdistys toimii kyläläisten ja seudun hyväksi erilaisia tapahtumia toteuttaen ja asumisviihtyvyyttä ylläpitäen

Paakkolan Pilkit järjestetään jälleen tänä keväänä Kemijoen jäällä vuoden tauon jälkeen. Järjestäjänä on entiseen tapaan Paakkolan kyläyhdistys yhteistyökumppaneiden kanssa. Tapahtumapäiväksi, lauantaille 16.3. on luonnollisesti tilattu hyvää ja aurinkoista säätä.

Pilkkikortteja on tänä vuonna ollut myynnissä peräti 2 400 kappaletta. Niitä on myyty talkoovoimin henkilömyyjien toimesta ja yritysyhteistyössä tammikuusta alkaen Meri-Lapin alueella. Pilkkikortin saa ostettua vielä tapahtumapäivänä paikan päällä sekä perjantai-iltaan saakka verkkokaupasta, järjestäjät lupaavat. Verkkokaupasta pilkkikortit löytyvät osoitteesta www.lippurinki.fi

Pilkkikortti toimii pilkkilippuna sekä kilpailuun että tapahtumaan. Kaikkien pilkkikortin lunastaneiden kesken arvotaan lahjakortit. Pilkkikilpailu kokoaa jäälle aktiivisia pilkkijöitä lähialueilta ja kauempaakin, jolloin pilkkijöitä on yleensä noin 120–150 henkeä. 

”Muiden kävijöiden myötä pilkkitapahtuman kokonaiskävijämäärä kohoaa noin 250 henkeen. Vaikka pääasiana tapahtumassa on luonnollisesti jännittävä pilkkiminen, tarjoaa muu oheisohjelma mielekästä tekemistä kaikenikäisille kävijöille”, Paakkolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kauko Ylioinas ja varapuheenjohtaja, tiedottaja Rauni Räty kertovat.

Aktiivista talkoohenkeä on yhä

”Viime vuonna kylätalon sisätilojen remontti oli kyläyhdistykselle niin suuri ponnistus, että pilkkitapahtuman järjestäminen jätettiin väliin”, puheenjohtaja Kauko Ylioinas tuumaa. 

Paakkolan kyläyhdistyksen sydämenä toimiva kylätalo Suvantolaa peruskorjattiin vuonna 2022–2023, jolloin sisätilat laitettiin uusiksi. Kylätalolla on nyt moderni laitoskeittiö, jossa on keittiöväen sujuvaa ja ilo työskennellä. Samoin tilat ovat esteettömiä ja talossa on myös INVA-WC.

 ”Toimivat tilat, välineet ja muu varustus edesauttavat talon ja astiastojen vuokraamista juhla-, kokous- ja tapahtumapaikkana. Pitopalvelu on myös tarjottavaa myyntipalvelua. Vastikään laadimme kylälle turvallisuussuunnitelman ja syksyllä asennettiin kameravalvontajärjestelmä, kun alkoi tulla muutaman kerran pientä häiriköintiä ilmi”, Kauko Ylionas ja Rauni Räty kertovat.

Paakkolan kylässä on hyvä talkoohenki ja työhön ja tapahtumiin tulee aina kiitettävä määrä talkoolaisia. Siitä kertoo viime vuoden tilasto eli kyläyhdistyksellä kertyy vuodessa noin 3 500 talkootyötuntia 38 talkoohenkilön tekemänä.  

”Se kertoo yhteistoiminnasta, joka parhaimmillaan tuottaa yhteisöllisyyttä, luottamusta, yhteistyöhenkeä ja sosiaalista integraatiota – sitä sosiaalista pääomaa”, summaa Rauni Räty.

”Talkoolaisia löytyy aina vaikka jännittäisi, tuleeko ketään.  Maalla ei ole tapana ilmoittautua etukäteen, mutta aina kun talkoisiin pyydetään, tulee ihmisiä mukaan kiitettävässä määrin tarpeeseen nähden. Välittämisen henki on kova ja naapuriapua annetaan pyyteettömästi ”, Ylioinas kehuu. 


Kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja ja tiedottaja Rauni Räty ja puheenjohtaja Kauko Ylioinas kertovat, että Paakkolan kylässä on hyvä talkoohenki ja työhön ja tapahtumiin tulee aina kiitettävä määrä talkoolaisia. Kuva: Auni Vääräniemi

Monipuolista toimintaa ja uusia virityksiä

Kylätalolla järjestetään nyt muun muassa Lounaslauantai-tapahtumia ja teemallisia koulutus-, neuvonta- ja tiedotustilaisuuksia. Aktiivinen kyläyhdistys osallistuu erilaisiin hankkeisiin, viimeisimpänä Perä-Pohjolan Leaderin ”Kiertotalous ruohonjuurella” -hankkeeseen. Sen myötä viime kesänä perustettiin kylätalon pihapiiriin maisemapelto.

Kylätalon ja Virkistysniemen monikäyttöalueen kunnossapito ja huolto ovat kyläyhdistykselle merkittävä toimintamuoto. Virkistysniemessä juhlittava Paakkolan Juhannus on varmasti monille tuttu kesätapahtuma. Keväisin perinteinen kulotus ja rantapusikoiden raivaus ja kesäkaudella ruohonleikkuu ovat tärkeää ympäristönhuoltoa. Lisäksi talvikaudella hiihtoladun huolto kyläläisille on tärkeä palvelu.

”Keskeinen talkooponnistus on juhlateltta- ja kalustepalvelu. Se vaatii 7–8 miestä talkoilemaan, sillä juhlatelttojen pystytys, purkaminen ja niiden kuljetus pöytäpenkkisetteineen kuuluvat palveluun. Asiakkaina on niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä Tervolan ja Keminmaan alueella”, Kauko Ylioinas kertoo.

Paakkolan kyläyhdistyksen merkittäviä kumppaneita ovat Tervolan kunta, Tervolan seurakunta, Tervolan yrittäjät ry, Kivalo-opisto sekä kylän ja paikkakunnan yhteisöjä ja yrityksiä, Rauni Räty painottaa. 

”Toimintaa pyritään koko ajan kehittämään. Uutta on Kivalo-opiston ”Tarinasta teatteriksi”-ryhmä, joissa 12 henkilöä treenaa ja esittää monenmoista ilmaisua soiton, laulun, tarinoiden ja pikku näytelmien muodossa. Oman HPK-trion kanssa on esiinnytty opiston päättäjäisissä, omissa ja tilaustilaisuuksissa. HPK- triolla onkin ympäri vuoden keikkoja mm ikäihmisten virikeiltapäivissä”. 

Helmikuussa kyläyhdistys toteutti nuorille laskettelutapahtuman Aavasaksalle, sivistyslautakunnan tukemana. Reissussa oli parikymmentä nuorta ja palaute oli hyvää. 

”Näin samalla teimme kyläyhdistystä ja sen toimintaa nuorille tutuksi. Toukokuussa on pyrkimyksenä kutsua Tervolan ja naapurikunnan kyläyhdistyksiä ja muita yhdistystoimijoita koolle tutustumisen ja yhteistyön ideoinnin merkeissä”, Rauni Räty kertoo.