Pääkirjoitus

Meri-Lapin Superviikonloput ovat nyt täällä

Alueen massatapahtumat ajoittuvat nyt sopivasti kahdelle peräkkäiselle viikonlopulle. 

Meri-Lapin Laturetki aloittaa ne lauantaina 16.3. klo 9.00. Tämä Kalli-Karunki välillä tapahtuva hiihtotapahtuma kerää vuosittain satoja innokkaita, kaikenikäisiä hiihtäjiä ympäri suomen. Kyseessä on nyt 25-vuotisen taipaleen juhlavuosi.

Paakkolan Pilkit 16.3. on myös jo perinteinen tapahtuma, johon odotetaan satoja osallistujia. Luvassa on rentoa yhdessäoloa ja hyviä palkintoja. Tämän lehden sivuilla esitellään myös pilkkien järjestäjän, Paakkolan Kyläyhdistyksen, toimintaa.

Superviikonloput huipentuvat 22.-24.3. pidettäviin Tornion Suurpilkkeihin. Tapahtumaan on parhaimmillaan osallistunut jopa 12.000 kävijää. Pilkkikorttien / -arvan ostaneiden kesken arvotaan jälleen kaksi henkilöautoa sekä kymmenen sähköpyörää. Myös pilkkikisoihin osallistuville on luvassa upeita palkintoja.

Lisää tietoa tapahtumista löydät tämän lehden sivuilta.

Omakohtaista kokemusta Simojoen kalastuksesta

Tuo väliotsikko on sikäli harhaanjohtava, että en ole aikoihin käynyt kalassa Simojoella, vaikka olen jossain määrin aktiivinenkin perhokalastaja. Aktiivisuutta rajoittaa kuitenkin se, että haluaisin kovasti kalastaa pienempiä lohikaloja, kuten harjusta ja ehkäpä taimentakin, mutta niiden kalastamisesta ei juuri puhuta infosivuilla eikä esitteissä. Kuitenkin olen kuullut että joessa on tätäkin jalokalaa. Koenkin itseni kakkosluokan kalastajaksi, ainakin Simojoella, koska en ole lohen kalastaja.

Toinen syy miksi koen olevani kalastajana kakkosluokkaa, on tietysti myös kalastustaitoni, mutta myös se, että minunlaisiani kalastajia ei ole huomioitu missään informaatiossa eikä kyllä lupienkaan hinnoissa. Tämän totesin itse kesällä, kun olisin halunnut käydä joku ilta ”ohi ajaessani” heittelemässä perhoa muutaman tunnin verran.

Entä sitten muut tavalliset ”sunnuntaikalastajat”? 

Pienin lupa on vuorokausilupa joka maksaa 25€/henkilö, perheluvasta puhumattakaan (50€). Se voi olla jo liian iso raha jollekin lapsiperheelle ja tästä tulee sellainen ”rahastuksen” tunne, joka ärsyttää.

Metsähallituksella, joka tätä lupamyyntiä hallinnoi, vois olla nyt paikka vaikuttaa myös

siihen että pienet ja suuremmatkin kalastajien alut voisivat opetella kalastuksen hienouksia kotijoellansa vähän maltillisemmilla summilla. Olisiko fiksua huomioida lupamyynissä myös tällaiset ”kalastajat” esimerkiksi 4-8 tunnin luvalla á 10-15€?

Olisihan se hienoa turistiperheellekin, käydä heittelemässä perhoa/uistinta, kun toiveissa olisi kuitenkin jalokalaa. Uskoisin, että jo pelkästään sekin vaikuttaisi alueelliseen viipymään, sekä myös paikallisten asukkaiden viihtymiseen omalla paikkakunnalla, sillä muut harjus- ja taimenjoet ovat kaukana täältä.

Täytyy siis tyytyä siihen istutettuun kirjoloheen, kun juuri muuta ei ole saatavilla.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Tätä lehteä on nyt julkaistu yksi vuosikerta. Hanke lähti liikkeelle Meri-Lapin Matkailu Oy:n konkurssin aiheuttaman tiedotusvajeen synnystä. Oletuksena oli, että matkailuväki ottaisi mediamme innolla vastaan.  Myös kaupan alalta odotettiin reipasta osallistumista, koska kauppa jos mikä hyötyy turismista, kun matkailija saadaan viihtymään alueella. Toki sisältö on ollut muutakin kuin matkailua, esimerkiksi paikkakuntalaisten tietoisuus alueen vapaa-ajanvietto mahdollisuuksista on lisääntynyt huomattavasti.

Mielestämme vastaanotto on ollut hyvin kaksijakoista. Mitään hurraahuutoja ei ole kuulunut ja vain osa on ”herännyt” siihen, että tämä media todella palvelee alueen vapaa-aikaa, hyvinvointia sekä matkailua. Se, onko tälle sitten tilausta jatkossa, nähdään lähitulevaisuudessa. Lehti toimii sataprosenttisesti mainosrahoitteisesti, joten talous määrää tämänkin lehden suunnan. 

Vai pitäisikö tällaisen toimijan olla yrittäjien yhteinen, yhdistyspohjalla toimiva voittoa tavoittelematon ”kaupan ja matkailun kehittämis ry.? Tällöin saataisiin vakaampi pohja tehdä lehteä tai esitteitä sekä somemarkkinointia myös englannin- ja ruotsinkielisenä versioina ja laajempana jakeluna esimerkiksi Rovaniemelle ja Ouluun.
Voisiko tästä ottaa koollekutsujan roolia esimerkiksi Meri-Lapin Kehittämiskeskus?

Vuoden aikana olen huomannut, että kovinkaan monet matkailun piirissä toimivat yritykset tai yhteisöt, esimerkiksi kunnat ja kuntien rahoittamat kehitysyhtiöt, eivät tunne kollektiivista tarvetta alueen matkailun kehittämiseen, ainakaan lehtemme kautta. Olen ollut aistivinani jopa jonkulaista karttelua, joka ilmenee sähköposteihin tai puheluihin vastaamattomuutena. Mutta yllättävää kyllä, ilmainen palstatila on silti kelvannut.

Tämä puheluihin tai viesteihin vastaamattomuus näkyy valitettavasti yleistyvän kaikkialla Suomessa. Enää ei kuulu hyviin tapoihin vastata soittopyyntöihin tai sähköposteihin.

Nyt kun alueen mediakentässäkin on tapahtunut myllerrystä Kotikulmilta -lehden lopettamisen myötä, luulisi tällaisen riippumattoman ja edullisen mainospohjaisen median kiinnostavan yrittäjiä alaan katsomatta.

Ja nyt pilkille sekä hiihtämään!

Pekka Tuokila
päätoimittaja
pekka.tuokila@visualdesign.fi

PS. Jos sinulla on matkailuun, hyvinvointiin tai vapaa-aikaan liittyvä aihe, ota yhteyttä!