Meri-Lapin Matkailuoppaat tuntevat seudun kuin omat taskunsa


Meri-Lapin Matkailuoppaat ry:n puheenjohtaja Kyösti Karjalainen toivoo yhdistyksen saavan uusia oppaita toimintaan mukaan.
Kuva: Auni Vääräniemi

Teksti, Auni Vääräniemi.

Pitkän historian omaava yhdistys hakee opaskoulutuksen kautta kielitaitoista lisävahvuutta joukkoonsa.

Meri-Lappi tunnetaan monipuolisena matkailualueena, jossa on nähtävänä luontoa ja historiaa meri- ja jokimaisemien välkehtiessä taustalla. Vierailusta saa eniten irti, kun tilaa retkelleen koulutetun ja auktorisoidun matkaoppaan. Meri-Lapin alueella asiantuntevia oppaita välittää Meri-Lapin Matkailuoppaat ry.

Meri-Lapin Matkailuoppaat aloitti toimintansa vuonna 1980 Kemin Opaskerhona ja myöhemmin Kemin Matkailuoppaat ry:nä. Tarve matkailuoppaiden koulutukseen tuli Kemin kaupungilta, joka kouluttikin ensimmäisen erän oppaita. Sen myötä opaskerhon perustava kokous pidettiin heti todistusten jaon jälkeen toukokuussa 1980.

”Meri-Lapin Matkailuoppaat ry:nä toiminta on ollut vuodesta 2014 lähtien. Opastus on laajentunut Kemistä Keminmaahan ja Simoon, ja nyt opastusta tehdään myös Tornion, Haaparannan ja Simon alueella”, yhdistyksen puheenjohtaja ja opas Kyösti Karjalainen kertoo.

Risteilyt vetävät oppaita

Tällä hetkellä yhdistyksellä on 13 auktorisoitua opasta. Kyösti Karjalaisen mukaan oppaiden ikäjakauma on korkea ja oppaiden jaksaminen tehdä opastöitä alkaa olla vähenemässä.

”Meille tarvittaisiinkin lisää kielitaitoisia oppaita. Englannin lisäksi opastuksissa tarvitaan saksaa, ranskaa ja ruotsia. Myös venäjän kieli on täällä tärkeä ihan ukrainalaisten vuoksi. Espanjan- ja portugalinkielisiä oppaita kysytään aika ajoin”.

Oppaiden tarve on suurimmillaan, kun kesäpäivänä Kemin satamaan saapuu suuri risteilyalus. Silloin tarvitaan yhtä aikaa jopa 8–10 opasta töihin esittelemään aluetta ja mukaan retkille, joita risteilyasiakkaille järjestetään Rovaniemeä ja Ranuaa myöten. 

”Kiertoajelut ovat eurooppalaisten risteilymatkailijoiden suosiossa. He saattavat haluta nähdä joulupukin Napapiirillä tai käydä Ranuan eläinpuistossa. Tornionjokilaakso on myös suosittu kohde ja sellaiset kohteet, joissa voi käydä päiväretkellä”, Karjalainen sanoo.


Kemin kirkko on yksi matkailuoppaiden suosikkikohteista Meri-Lapissa.
Kuva: Auni Vääräniemi

Koulutusta tulossa

Matkailuoppaaksi voi auktorisoitua 18 vuotta täyttänyt henkilö. Oppaiksi voivat kouluttautua myös muut kuin suomenkieliset innokkaat. Vieraskieliset ovat tervetulleita koulutukseen, kunhan he pystyvät opiskelemaan suomeksi edes välttävästi, antamaan näytön ja suorittamaan kirjallisen tehtävän joko englanniksi tai omalla kotikielellä, jos löydetään kieltä hallitseva auktorisoija. 

”Me järjestämme koulutuksia ja tämän vuoden syyskuussa tulee uusi kurssi Kivalo-opiston ohjelmaan mukaan”, Kyösti Karjalainen kertoo.

”Opastoiminta sopii hyvin esimerkiksi kielitaitoiselle nuorelle, mutta erinomaisesti kaikenikäisille kielitaitoisille henkilöille. Opastukset tilataan Meri-Lapin Matkailuoppailta ja me sitten välitämme tilaukset auktorisoiduille oppaillemme ja maksamme hänelle palkkion”.

Puheenjohtaja Kyösti Karjalainen on toiminut oppaana nyt 20 vuoden ajan. Hänelle kiertoajelut ovat niitä perinteisiä opaskeikkoja, jotka kestävät 2–4 tuntia kerrallaan. Lisäksi asiakkaat tilaavat luentoja ja kävelykierroksia.  

”Matkailijoita kiinnostavat historialliset kohteet, kuten museot ja kirkot. Hautausmaakierroksiakin tilataan. Tornion panimo on aika suosittu kohde ja talvisin Kemin LumiLinnalle tilataan opastuksia”, Karjalainen sanoo. 

”Kemin kirkossa meillä on opas paikalla talvella lauantaisin huhtikuun alkuun saakka ja kesällä tiekirkossa arkipäivisin juhannuksen jälkeen elokuun alkupuolelle saakka. Kemin kirkko on meille itsellemme todella mieluisa opastuskohde”.


Kuvanveistäjä Ensio Seppäsen juhlavuotena matkaoppaat kierrättävät opastuksen tilanneita myös Seppäsen teoksiin tutustumassa. Tässä on teos Hyppäävät lohet. Kuva: Auni Vääräniemi

Omia retkiä tulossa

Meri-Lapin Matkailuoppaat ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka ainoa tulonlähde on Pohjois-Suomen Opasyhdistysten yhteinen Pohjoisen Opas -lehti. Yhdistys saa tuloja myymällä lehteen ilmoitustilaa. 

”Se on varainkeruutapa, jolla saadaan rahaa järjestää koulutuksia ja lisäksi myytäviä retkiä. Retket eivät nekään ole varainkeruuta vaan niitä järjestetään, jos kulut saadaan katettua”, Kyösti Karjalainen kertoo.

Keväällä yhdistyksellä on järjesteillä Lainion retki Levin lumilinnaan tutustumaan. Kesäkuussa yhdistys vie väkeä Aavasaksalle ja Ruotsin puolella sijaitsevalle Luppiovaaralle. 

Meri-Lapista löytyy aina jotain erityistä, jota Meri-Lapin matkailuoppaat mielellään esittelevät matkailijoille. Näin on tänäkin vuonna.

”Nyt on Kemissä 100 vuotta sitten syntyneen kuvanveistäjän Ensio Seppäsen juhlavuosi. Pyrimme kierrättämään ihmisiä katsomassa hänen teoksiaan, joita on ympäri Lappia. Meri-Lapissakin hänen julkisia veistoksiaan on lukuisia”.