Meri-Lapin Laturetki hiihdetään maaliskuussa Kallilta Karunkiin


Koko perheelle sopivaa Meri-Lapin Laturetkeä ei tarvitse lykkiä otsa rutussa eikä jano kurkussa, sillä osallistumismaksuun sisältyvät
viiden kilometrin välein olevat huollot. Kuva: Meri_Lapin Laturetki

Teksti, Auni Vääräniemi.

Keminmaalaisten ja torniolaisten kyläyhdistysten talkoilema hiihtoponnistus viettää nyt jo 25-juhlavuottaan.

Meri-Lapin Laturetkestä on sen historian aikana tullut merkittävä hiihtotapahtuma, jossa yhdistyvät usean kyläyhdistyksen innokas talkootyö tapahtuman onnistumiseksi ja liikunnan riemu. 

Tänä keväänä laturetkeä hiihdetään lauantaina 16. maaliskuuta Kallista Karunkiin. Innokkaimmat hiihtävät reitin jälleen molempiin suuntiin.

Jos lauantaina on kova lumi- tai vesisade tai lumipyry, siirtyy laturetki seuraavaan päivään eli sunnuntaille 17. maaliskuuta. Tästä ilmoitetaan erikseen laturetken facebook-sivulla, verkkosivuilla ja ennakkoon ilmoittautuneille osallistujille, laturetken järjestelyissä mukana oleva Raimo Arponen kertoo.

”Tapahtumaa on tehty jälleen vankalla kokemuksella ja hiihtäjille hyvin edulliseen hintaan, jolla saa kattavan huoltopalvelun hiihtoretken ajaksi”, Arponen kertoo. 

Alle 13-vuotiaille lapsille osallistuminen on maksutonta, muut maksavat osallistumisestaan 20 euroa. Hintaan kuuluu matkan varrella olevat huollot, joita on noin viiden kilometrin välein.  

Lipun hintaan sisältyvät myös kuljetukset välillä Kalli – Lautamaa ja Lautamaa – Karunki. Aamun erilliskuljetukset Kallilta Karunkiin ja Karungista Kallille ovat maksullisia viiden euron hintaan. 

Takana pitkä historia

Meri-Lapin Laturetki sopii koko perheelle yhteiseksi hiihtotapahtumaksi. Siihen osallistuu vuosittain satoja hiihtäjiä. Vuoden 2023 tapahtumassa oli noin 400 hiihtäjää. Parhaimmillaan laturetkellä on sivakoinut jopa tuhat hiihtäjää.

Laturetken juuret juontavat 1990-luvun lopulle, jolloin Keminmaan laturetkenä alkunsa saanut Liedakkalan ja Viitakosken kyläyhdistyksen järjestämä pieni koko perheen hiihtotapahtuma kulki Liedakkalasta Kortenivaan.

”Tätä reittiä hiihdettiin muutaman talven ajan. Hiihtäjiä oli silloinkin jo 20–30 henkeä”, Raimo Arponen kertoo.

Tapahtuma alkoi laajeta, kun reitti Keminmaan Kallilta Mykänmaalle saatiin valmiiksi ja mukaan järjestäjiksi tuli myös Keminsuun kylä. Osallistujia tälle reitille oli jo noin sata henkeä. Tapahtuman markkinointipanostusten myötä osallistujamäärä paisui 250 henkeen. Muutaman vuoden päästä hiihtäjiä oli jo lähes tuhat.

Lautamaan kyläyhdistys hyppäsi järjestelyihin mukaan vuonna 2006. Ensimmäisen kerran Laturetki järjestettiin Kallin ja Karungin välillä, kun yhdysreitti Lautamaan ja Kantojärven välille valmistui. 

”Nyt matkaa kertyy yhteen suuntaan 55 km ja reitti on samalla Meri–Lapin alueen pisin yhtenäinen latureitti. Reitti on koko talven kovassa käytössä, eikä vain Meri-Lapin Laturetken ansiosta, sillä reitti ylipäätään on hiihtäjien suuressa suosiossa”, Arponen kertoo.

Oman kunnon mukaan

Maaliskuun 16. päivänä Meri-Lapin Laturetken reitti kulkee tuttuun tapaan välillä Kalli-Karunki, jolloin yhteen suuntaan matkaa on 55,3 kilometriä. Edestakaisen matkan pituus on 110,6 kilometriä. Hiihtää reitillä voi sekä vapaalla että perinteisellä tyylillä.

”Kyseessä ei ole kilpailu, vaan retkellä mennään oman kunnon mukaan. Osa toki lähtee matkaan kisamielellä ja aina puolenkymmentä hiihtäjää hiihtää edestakaisen matkan”, Raimo Arponen sanoo.

Laturetkeä talkoilee kuuden kyläyhdistyksen aktiivit, jotka huolehtivat huollosta. Mukana ovat Keminmaasta Liedakkalan kyläyhdistys, Keminsuun kyläyhdistys ja Viitakosken kyläyhdistys. Torniosta mukana ovat Kantojärven, Lautamaan ja Karungin kyläyhdistykset. 

Kaikki oleellinen tieto tapahtumasta löytyy Meri-Lapin laturetken verkkosivuilta: https://www.merilapinlaturetki.com/

Liput Laturetkelle voi ostaa myös netistä osoitteesta https://www.lippurinki.fi. Maksuvälineiksi käyvät myös Smartum, Epassi ja Edenred.