Kivijalkakaupasta kengät löytyvät kokeilemalla ja palvelullaEila Tolonen ja Heli Tolonen toimivat samoissa Kemin City-Kulman tiloissa ja tekevät yhteistyötä.

Teksti, Auni Vääräniemi.

Sauvon Kengän uusi yrittäjä Heli Tolonen haluaa tarjota kenkäkauppojen lisäksi sydämestä käsin lähtevää kohtaamista. 

Perinteinen kemiläinen kenkäkauppa Sauvon Kenkä sai uuden yrittäjän viime syksynä, kun paluumuuttaja Heli Tolonen osti yrityksen. Sauvon Kengän edelliset omistajat Jussi ja Teija Vähänen toimivat omistajina yli 40 vuotta.

Kenkäkaupalla on muutoinkin pitkät perinteet, sillä Jussi Vähäsen isä Esko Vähänen perusti Sauvon Kengän lähes 70 vuotta sitten. Jussi teki yli 50-vuotisen uran Sauvon Kengässä. 

Ennen yritysostoa Heli Tolonen oli Sauvon Kengässä yritysharjoittelussa. Tolonen kertoo saaneensa harjoittelun kautta aikaa miettiä, ryhtyäkö yrittäjäksi vai ei. Tuntumaa kenkien myynnistä hän sai myös kaksikymmentä vuotta sitten, kun hän oli kiireapulaisena yrityksessä.

”Myönteisen päätöksen jälkeen sain Vähäsiltä kaiken tuen ja tiedon, mitä heillä oli antaa. Aloin tehdä Sauvon Kengässä oman näköistäni toimintaa, mutta tietysti olen miettinyt, mitä olemassa olevat asiakkaat tarvitsevat”, Tolonen kertoo.

Vähäset ovat auttaneet Tolosta tulevien kenkämallistojen valinnassa. Tolonen sanoo, että tämä apu on ollut todella kullanarvoista.


Heli Tolonen palasi Kemiin ja ryhtyi Sauvon Kengän yrittäjäksi. Päätös on tuntunut oikealta.

”Kenkien hankinta liikkeeseen on aikamoista kristallipallon katselua. Pitäisi osata arvioida, mitä kokoja tarvitaan, mitä kenkiä asiakkaat haluavat ja tarvitsevat, ja mitkä ovat tulevan kauden trendit. Uuden kauden kengät hankitaan jo puoli vuotta ennen kauden alkua”.

Yrittäjä-äiti auttaa ja tukee

Heli Tolosen yrityksen kanssa samoissa liiketiloissa Kemin City-Kulmassa on Tolosen äidin, Eila Tolosen kauneus- ja jalkahoitopalveluita tarjoava Eilan Hoitohuone. Kosmetologina, jalkojenhoitajana ja energiahoitajana työskentelevä Eila Tolonen on tyytyväinen siitä, että Heli-tytär palasi Kemiin ja ryhtyi yrittäjäksi.

”Minun tilani ovat kenkäkaupan yläkerrassa, joten pääsen auttamaan Heliä myös kenkämyynnissä. Yrittäjyys on ollut minun juttuni. Helin kanssa yhdessä työskentely ja kimpassa toimiminen on tuonut omaan yrittäjyyteeni lisää värejä”, Eila Tolonen kertoo. 

Jalkojenhoitajana Eila Tolonen pystyy kenkäkaupassa kertomaan ja neuvomaan, millaista kenkää jalka voi tarvita. Etenkin työjalkineet ovat Eilan osaamisalaa, sillä kengän mukavuus ja jalan hyvinvointi koetaan töissä tärkeäksi.

”Kengän myynti on hyvin erilaista kuin mitä se oli kaksikymmentä vuotta sitten. Nyt menee kevyttä, konepestävää vapaa-ajan kenkää ja aletaan myös kiinnittää huomiota siihen, että kenkä tuntuu hyvältä ja jalka voi hyvin kengässä”, Heli Tolonen kertoo.

Ekologinen lähipalvelu


Eila Tolosen omat tilat Eilan Hoitohuoneelle ovat tyttären kenkäkaupan yläkerrassa. 

Tulevaisuuden suunnitelmissa Heli Tolosella on hankkia lisää korkokenkiä ja tanssikenkiä Sauvon Kengän valikoimiin. Myös lasten kenkiä tulee myyntiin jo kesällä. Tanssiharrastus on Meri-Lapissa voimissaan ja harrastajat kaipaavat hyviä harjoittelu- ja tanssikenkiä, joita on hyvä kokeilla ennen ostopäätöstä. 

”Kengän myynnissä kivijalkamyymälän etu onkin siinä, että voi kokeilla kenkää ja että voi kysyä mielipidettä kengästä. Samalla kun saa sydämestä käsin tulevaa, osaavaa palvelua, asiakas tulee meillä kohdatuksi. Ja me ihmiset tarvitsemme niitä kohtaamisia”, Heli Tolonen sanoo.

Hän näkee kivijalkakaupan myös ekologisempana vaihtoehtona nettikauppoihin verrattuna. Nettikengät tarvitsevat pakkausmateriaalia ja kuljetusta edes takaisin jopa maasta toiseen. 

”Palveluissa on hyvä ajatella lähiseutua ja sen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Samoin kuin kannatetaan lähiruokaa, niin kannatetaan myös kivijalkakauppoja. Kuluttajina me voimme itse vaikuttaa siihen, että vaatteet ja kengät voi ostaa edelleen omalta paikkakunnalta”, Heli Tolonen kertoo.