Kaupunkiretkeilijä suuntaa kahden kaupungin veistosreitille

Teräskonstruktiot I ja II ovat Kari Huhtamon teoksia Tornion veistosreitin varrella. Kuvaaja: Eveliina Välimaa.
Teksti, Auni Vääräniemi.
Tornion ja Haaparannan julkinen taide koottiin yhteiseen veistosoppaaseen, joka johdattaa mielenkiintoiselle retkelle kaupunkimiljööseen.
Retkeillä voi myös kaupungissa – sen todistaa Tornion ja Haaparannan kaupunkien yhteinen veistosreitti. Torniossa veistosreitin voi aloittaa Aineen taidemuseolta kulkien ensin kaupungintalolle. Sieltä matka jatkuu joen rannassa olevalle Nordbergin möljälle ja sillä sijaitsevan upean Kojamo -teoksen äärelle.
Haaparannalla reittiä kierretään esimerkiksi etelästä pohjoisen suuntaan. Kaupunkiretkeilijä ja taidenautiskelija voi toki myös ottaa ihan oman suunnan ja valita toisin. Aineen taidemuseon museonjohtaja Virpi Kanniainen kertoo, että veistosreitti mahdollistaa monipuolisen taideretkeilyn.
”Keskustan alueella pystyy hyvin selkeästi kulkemaan veistokselta veistokselle reittiä seuraten. Hienoa tässä reitissä on se, että retkeilijä ja taidenautiskelija voi valita erilaisia tapoja kulkea ja kiertää reitillä. Kaikkia veistoksia ei myöskään tarvitse samalla retkellä käydä läpi”.
Puolentoista tunnin retki
Veistosreitin ideana on tutustua kahden kaupungin julkiseen taiteeseen. Veistosreitti sisältää Tornion puolella 18 veistosta ja Haaparannan puolella 21 veistosta. Keväällä 2023 Tornio ja Haaparanta julkaisivat yhteisen oppaan, joka omalta osaltaan kannustaa taideretkelle.
Opas on ollut hyvin suosittu. Aiemmin sekä Torniolla että Haaparannalla oli omat veistosreittioppaansa. Kun molemmilla kaupungeilla tuli aika uusia oppaat, päätettiin reitit yhdistää ja tehdä yhteinen opas.
Suomen puolella veistosreittiopasta saa maksutta Aineen taidemuseolta, kaupungintalon asiakaspalvelupiste Kompassista ja Tornionlaakson museosta. Digitaalista opasta vielä odotellaan.
Koko veistosreitin kiertämiseen menee aikaa tunnista puoleentoista tuntiin riippuen siitä, kuinka tarkoin retkeilijä perehtyy taideteoksiin. Suomen puolella kulkevan reitin arvioidaan olevan noin 4 kilometrin mittainen.

Kojamo on yksi Tornion näkyvimmistä teoksista, joka sijoittuu torniolaisten olohuoneeseen Nordbergin möljälle. Kuvaaja: Jari Hannuniemi.
Eväät mukaan!
Koska kyse on kaupunkiretkeilystä, on maasto tasaista ja helppokulkuista. Useimmat veistokset ovat myös pyörätuolilla saavutettavia. Museonjohtaja Virpi Kanniaisen mukaan useiden teoksen äärellä on mahdollisuus levähtää ja laittaa vaikka piknikki pystyyn.
”Moni teos sijaitsee tärkeällä, kauniilla ja merkittävällä paikalla. Esimerkiksi Nordbergin möljä on ollut historiassa tärkeä paikka. Nyt möljästä on tullut torniolaisten olohuone. Kojamo-teos korostaa möljän vaikuttavuutta”.
Julkisen taiteen näkökulmasta veistosreitillä tavoitellaan veistosten tunnettavuutta ja korostetaan niiden saavutettavuutta. Kanniainen mainitsee olemassa olevasta tutkimustiedosta, jonka mukaan taide vaikuttaa ihmisen fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin.
”Taide yhdistää ihmisiä ja sillä on myös vaikutusta kaupungin ilmapiiriin. Tunnetuimmista taideteoksista voi tulla koko kaupungin tai alueen kuvaaja ja symboli. Ajatellaan vaikka pronssiveistos Pientä merenneitoa Kööpenhaminassa tai Vapaudenpatsasta New Yorkissa. Ne tunnetaan kaikkialla. Meillä Torniossa Kojamo on noussut tärkeäksi ja se on otettu omaksi”.
Tornion ja Haaparannan veistosreitin teokset ovat esimerkiksi henkilöiden ja tapahtumien muistoksi suunniteltuja veistoksia sekä meidän aikanamme syntynyttä nykytaidetta.
Torniossa uusimmat teokset ovat useaan kertaan jo mainittu Kojamo vuodelta 2021 ja Aineen taidemuseon sisäänkäynnin yläpuolella oleva Pekka Kauhasen Velj´puolj -teos vuodelta 2022.
”Veistosreitti todella on sellainen, joka sopii monenlaisille kulttuurin kuluttajille ja retkeilijälle. Se on monipuolinen ja sitä voi lähestyä niin monella tavalla”, Virpi Kanniainen kertoo.