Kätkävaaran luontopolku haastaa ja palkitsee retkeilijän

Tervolalainen Sarasteen perhe retkeilee Kätkävaaran luontopolulla mielellään. Vaativuudesta huolimatta luontopolku on lapsiperheiden suosiossa. Kuva: Auni Vääräniemi
Teksti, Auni Vääräniemi.
Rakkalakisen vaaran päälle päästäkseen on nähtävä vaivaa monipuolista luontoa käsittävällä reitillä.
Tervolan kunnan ylläpitämää Kätkävaaran luontopolkua on kehitetty vuosien saatossa mittavin teoin. Ensin seitsemän kilometrin mittaisen reitin alkuun rakennettiin 300 metrin mittainen esteetön reitti kodalle. Lisäksi kodan vierestä Perälammen ympäri kiertää erillinen 600 metrin esteetön reitti.
Seuraavaksi rakennettiin vaativa ja vaikuttava Luolat ja rotkot -reitti, jonka portaissa on voinut kulkea kesän 2023 ajan. Luolat ja rotkot -reitistä onkin tullut valtava hitti. Reitin päällä on näköalapaikka, tulisteluun ja levähtelyyn sopiva iso kota. Nimensä mukaisesti reitillä voi tutustua yhdeksään luolaan tai rotkoon.
Eteenpäin vaihtelevassa maastossa

Kätkävaaran katedraali on Luolat ja rotkot -reitistön vaikuttavin luola. Kuva: Auni Vääräniemi
Kätkävaaran luontopolku on rengasreitti, jolle lähdetään polun viereiseltä parkkipaikalta. Sinne pääsee kääntymällä Louen kylän kohdalla ensin Kätkävaarantielle ja ajellen noin kymmenen kilometriä kääntyen lopulta oikealle päin Ketunmaantielle, ja lopulta Leirikätkä-nimiselle tielle.
Luontopolun esteettömän reittiosuuden jälkeen maasto muuttuu vaikeakulkuisemmaksi, mutta kun on paljon aikaa ja nähtävää, reitin vaativuus jää taka-alalle. Reitti vie metsäistä polkua pitkin tutustumaan puun historiaan ja eri rantavaiheiden muovaamin muinaisrantoihin, eli pirunpeltoihin.
Reittiä myötäpäivään kiertäessä tulee ennen Kätkävaaran lakea mahdollisuus poiketa luontopolulta vaativalle Luolat ja rotkot -reitistölle. Kiivettävänä on paljon jyrkkiä portaita, mutta ylhäällä näköalat, taukopaikka ja erilaiset luolat ja rotkot palkitsevat retkeilijän.
Hyvällä säällä reitistön korkeimmalta kohdalta voisi nähdä Kemiin saakka, jos vain osaa ottaa oikeat suunnat katseelleen. Taukopaikan suuri laavu on ollut ahkerassa käytössä koko reitistön olemassaolon ajan. Vaativasta maastosta huolimatta Luolat ja rotkot -reitistölle kiipeää paljon perheitä, joissa on hyvinkin pieniä lapsia.

Luontopolulla on osittain myös pitkospuita metsää suojelemassa. Kuva: Auni Vääräniemi
Vaaranlaelta on vaikuttavat maisemat
Luolat ja rotkot -reitistön jälkeen koittaa kiipeäminen Kätkävaaran paljaslakiselle huipulle. Rakkakivinen vaara kohoaa reilun 180 metrin korkeuteen.
Luontopolun haastavuuden ansiosta rankka nousu vaaran päälle laittaa epäilemään, ettei osuus ole ainakaan lapsia ja perheitä varten, kunnes rinteessä alakouluikäiset lapset juoksevat vasemmalta ja oikealta aloittelevan retkeilijän ohitse.
Vaaran päältä on upeat maisemat yli valtavan kivikon, jonka keskellä seisoo jykevä näköalatorni. Ylhäältä tornista maiseman näkee vieläkin paremmin. Vaaran laelle pääseminen tuntuu työvoitolta, vaikka matkaa takaisin lähtöpisteeseen on vielä ainakin toiset kolme kilometriä.
Alas vaaran päältä kulkiessa maasto muuttuu hivenen helpommaksi, vai lieneekö evästauolla osuutta asiaan. Huipulla on reitin toinen tulistelupaikka, jossa kelpaa paistaa makkaraa ja kerätä voimia luontopolun loppuosuuteen.
Varaa runsaasti aikaa!

Luontopolun varrella näkee useita eri rantavaiheiden muovaamia muinaisrantoja. Kuva: Auni Vääräniemi
Pulssin tasauksineen, evästaukoineen sekä Luolat ja rotkot -reitistölle poikkeamisineen Kätkävaaran luontopolun kiertämiseen kului keskikuntoiselta aloittelevalta retkeilijältä ja hyväkuntoiselta kanssaretkeilijältä noin 4,5 tuntia. Reitille kehotetaan varaamaan aikaa kolmesta neljään tuntiin, mikä ei ole yhtään liioiteltua.
Pituudeltaan luontopolku on sopivan mittainen. Haastavaksi ja pitemmältä tuntuvaksi sen teki maaston monimuotoisuus ja jyrkät nousut. Ilman eväitä ja nesteytystä keskikuntoisenkaan on turha lähteä ainakaan koko reittiä kiertämään.
Polunhan voi kulkea sekä myötä- että vastapäivään. Vaaran päältä vastaan tulikin iloisia retkeilijöitä, jotka makkaratikut mukanaan olivat aikeissa kiivetä vaaran päälle tulistelemaan ja lenkkiä nauttimaan.
Koko matkaa ilahduttivat Kätkävaaran historiasta ja paikalliseen luontoon liittyvistä asioista ja eläimistä kertovat opastaulut. Luolat ja rotkot -reitistön myötä luontopolulla on nyt mahdollista skannata QR-koodeja älylaitteella kuunneltavaksi. Pitkin matkaa on ripoteltu QR-koodisia kylttejä, joista pystyy seuraamaan reitille tuotettua ja fiktiivistä, mutta historiaan pohjautuvaa jännityskertomusta.
Kätkävaaran luontopolku kulkee pääsääntöisesti yksityismailla, joten on tärkeää, että omat roskat viedään mukana pois ja reitin varren luonto ja kasvustoa kunnioitetaan.

Kätkävaaran päältä näköalatornista on mykistävät näkymät vaaran ympärillä. Kuva: Auni Vääräniemi