Lehden kirjoitukset

Pääkirjoitus

Meiltä ja vähän muualtakin

Ensinnäkin, haluan kiittää luottamuksesta mediaamme kohtaan. Ensimmäinen numero oli hyvä osoitus siitä, että Meri-Lappiin tarvitaan yhteinen foorumi kertomaan paikallisille ja matkailijoille alueemme palveluista kokonaisuutena. Myös tämä toinen numero, jota nyt luet, on monipuolinen kattaus alueen palveluista. 

Sisällöltään patikointi/retkeilypainotteinen aviisi, sekä paperisena että selattavana nettiversioina, on ajankohtaan sopiva monella tapaa. Syksy on parasta metsässä samoilun ja eräilyn aikaa, joten ei muuta kuin ”ylös, ulos ja patikoimaan”!

Meijän messut ja tapahtumapäivä 16.9.

Tässä lehdessä on erikseen sivut Kemissä pidettävien, ensimmäisten Meijän messujen ohjelmasta ja näyteilleasettajista. Tämäkin on  hyvä osoitus matkailuväen yhteishengestä ja halusta markkinoida palveluita yhteisesti. 

Messuilla tapahtuu myös muuta. Esimerkiksi Lapin AMK:n asiantuntijat Eeva Helameri ja Sari Nisula Matrix1-hankkeesta tulevat kertomaan yritysten riskienhallinnasta. 

– Viimeiset vuodet ovat opettaneet kuinka yritystoimintaan vaikuttavat monenlaiset yllättävätkin riskit. Kriisijohtaminen voi olla meidän jokaisen työpöydällä aivan yllättäen. Yritysten riskienhallinta on osa jokapäiväistä toimintaa, ja tilaisuudessa esitelläänkin keinoja riskien tunnistamiseen, arviointiin ja varautumiseen. 

Tule kuulolle ja keskustelemaan aiheesta.   

16.9.2023 klo 12.00 Meijän messut, Kemin kulttuurikeskus, Marina Takalon katu 3, 94100 Kemi, Iso auditorio

Tutustu messujen muuhun tarjontaan sivuillamme ja tule paikalle lauantai klo 10–14. Messut pidetään Kemin kulttuurikeskuksessa sekä Kemin vanhalla torilla. Osallistuminen on kävijöille ilmainen.

Sitten meiltä ja muualtakin

On hienoa että Meri-Lapin aluella saadaan jotain yhteistäkin aikaan, kun työllisyysalueesta saatiin sopu. Jopa niin että Ylitorniokin on siinä mukana. Toivottavasti vielä vastuukunnasta on päästy yksimielisyyteen. (Tätä kirjoittaessani ei vielä ollut tiedossa.)

Tästä tulikin mieleni asia, joka huvittikin taannoin, kun nyt jo konkurssiin mennyt Meri-Lapin Matkailu Oy aloitteli toimintaansa. Muistelen, että ainakin Kemi ja Tornio halusivat oman toimistonsa tälle yhden henkilön yhtiölle. Eli osa viikosta toisessa kaupungissa ja osa toisessa. Lienee tässäkin ollut jokin ”korkeampi” ajatus.

Toivotaan, että tässä vastuukunta-asiasta päästään sopuun, ettei ihan joka kunta olisi vastuualueena. Muutenhan tässäkin palattaisiin entiseen, eli jokainen kunta hoitaisi jälleen oman osuutensa, niin kuin nyt alueen matkailumarkkinoinnissa on käynyt.

Sitten matkaamme Ouluun. Siellä Forum24 -kaupunkilehden ”Viikon vieras” kolumnissa, Oulun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari kirjoittaa,että kaupungin valinta Euroopan kultturipääkaupungiksi on nostanut myös matkailun positiiviseen nousuun.

Lisäksi hän kirjoittaa muun muassa näin: – Oulu on juuri laatinut yhdessä seutukuntien kanssa matkailun yleissunnitelman vuoteen 2030 asti. Kansainvälisen matkailun lisääminen alueelle on suunnitelman tärkeimpiä tavoitteita. Vain kansainvälisen matkailun avulla voimme rakentaa kestävästi ympärivuotista matkailua ja lisätä matkailun aluetaloudellisia vaikutuksia.

Matkailumarkkinointi on maraton laji. Kansainvälisten matkanjärjestäjien ja lentoyhtiöiden kanssa täytyy tehdä vuosia työtä ennen kuin matkailijavirrat suuntaavat Ouluun.

Kivisaari toteaa myös näin: – Jäätynyt meri, jonka kannella voi kävellä, on talvella suuri harvinaisuus. Kaikki nämä trendit hyödynnetään nyt Oulun matkailumarkkinoinnissa.

Nyt herää kysymys; Mitä Meri-Lapissa tehdään, onko meillä esimerkiksi yhteistä matkailustartegiaa?

Merilappi.com

Pekka Tuokila
päätoimittaja
pekka.tuokila@visualdesign.fi

PS. Jos sinulla on matkailuun, hyvinvointiin tai vapaa-aikaan liittyvä aihe, ota yhteyttä!